Blog


KENAL PASTI JENIS KULIT MUKA

06/02/2021



Sebelum memulakan sebarang routine untuk skincare perkara paling penting yang korg kene tau adalah jenis kulit muka korg. Bila dah tau jenis kulit muka kita baru lah kita proceed dengan membeli skincare mengikut keperluan kulit kita.




IT’S TIME FOR A SKINCARE TIP THAT YOU NEED TO KNOW!

12/04/2021


Yes, masa yang paling sesuai untuk apply #moisturizer atau any skincare products ialah semasa kulit anda masih lembap. Kiranya bila lepas mandi tu, masa kulit masih lembap, terus apply skincare!




TERLEBIH MENCUCI MUKA?

11/03/2021


Mencuci muka adalah langkah paling penting dalam proses penjagaan kulit, tetapi kebanyakkan orang rasa lebih kerap kita basuh muka lebih bersih muka kita. Betul ke? Apa akan terjadi kalau kita terlebih basuh muka?




APA ITU PATCH TEST? PERLU KE SAYA BUAT?

11/03/2021


Pernah tak korang tukar skincare baru pastu tetiba muka breakout or rasa pedih or panas? Itu tanda nya skincare baru tu maybe tak sesuai dengan korg. Sbb tu kita kene buat Patch test ni iaitu kita letak sikit skincare baru tu dekat beberapa bahagian tertentu.



PENJAGAAN KULIT ‘TRAVELLER’ DI KAWASAN PANAS

12/04/2021




Saya tahu anda sangat sayang kepada aktiviti ‘travel’ mahupun bercuti ke serata dunia namun dalam masa sama anda risaukan keadaan kulit wajah anda. Bukan anda seorang sahaja malah saya sendiri begitu juga.


Pergi ke tempat yang bercuaca panas terik ditakuti ‘sunburn’ pula kulit tu kan. Pergi ke tempat yang bercuaca sejuk takut kulit jadi kering. Adakalanya dalam seronok tu ada juga rasa stress tengok kulit muka itu.




RAWAT KULIT MENGGUNAKAN ‘BROMELAIN ENZYME’

12/04/2021


‘Bromelain Enzyme’ adalah enzim yang diperolehi daripada buah nenas. Penggunaan enzim dalam produk penjagaan kulit jarang dihasilkan.


Fungsi enzim adalah sebagai pemangkin untuk mempercepatkan sesuatu proses. Melalui kaedah kosmetik enzim akan meresap masuk ke dalam kulit dan proses rawatan atau peremajaan kulit berlaku di bawah kulit dengan kehadiran enzim.


Bromelain yang dihasilkan daripada nenas adalah bertujuan sebagai pemangkin kepada proses pembinaan semula kulit untuk menggantikan sel kulit yang mati dengan yang baru menggunakan kaedah 3D Cell Screening.


Bromelain berupaya untuk meresap terus ke dalam lapisan kulit paling dalam yang dikenali sebagai ‘fibroblast’. Lapisan ini sel kulit tempat terhasilnya kolagen semulajadi. Kita tahu bahawa kolagen boleh membuatkan kulit jadi remaja dan tegang. Maka kehadiran Bromelain membantu mempercepatkan proses penghasilan kolagen di bawah kulit.


Sel kulit mati setiap hari dan perlu diganti dengan segera jika tidak maka kulit akan nampak kering dan berkedut juga kusam. Proses penggantian sel kulit (rejuvinasi) dapat dipercepatkan dengan kehadiran pemangkin Bromelain. Tompok hitam (pigmentasi) juga jeragat adalah berpunca dari sel kulit mati yang tidak diganti dengan baru.


Bromelain boleh membantu proses pencerahan kulit. Kulit jadi gelap disebabkan melanin. Melanin ini dihasilkan dari enzim tyrosinase akibat terkena pancaran sinar UVA. Bromelain pula mampu merencatkan penghasilan enzim tyrosinase. Maka proses ini dapat menghalang proses kulit menjadi gelap.



APA PERLU DIBAWA UNTUK CUTI KE KAWASAN PULAU?

12/04/2021



Dapat ‘travel’ dan bercuti di kawasan pulau memang best. Pemandangan indah, berpeluang untuk snorkling atau menyelam, lepak-lepas tepi pantai dengan suasana yang aman dan damai. Namun perlu ingat kawasan pulau ni tak sama macam pergi bercuti ke kawasan tanah besar. Ini kerana rupa bentuk buminya, sistem kenderaan dan pengangkutan untuk pergi balik dan cuacanya juga yang agak panas. Jadi mari kita lihat apa yang perlu kita persiapkan untuk percutian kita ke pulau.




BAGAIMANA MENGATASI MASALAH KULIT BADAN KERING?

18/03/2021



Bila kulit badan jadi kering maka timbul kedut-kedut padanya. Bila terlalu kering maka mulalah rasa gatal-gatal dan mengelupas dan yang pasti memang nampak tak cantik kulit Itu. Mari kita lihat kenapa kulit kitab oleh kering dan berkedut.





Showing 21 to 30 of 35 (4 Pages)